ABD Jeolojik Araştırma Merkezi Amerika Birleşik Devletleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir bilim bürosu olmaktadır.
Doğal afetler hakkında bilgi vermek, ekosistemler ve çevre sağlığı ile ilgili halkı bilgilendirmek için ABD Jeolojik Araştırma Merkezi 1979 yılında kurulmuştur.
Konu Başlıkları:
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi Ne Yapar?

USGS ne demek öncelikle bu kavramın iyi bir şekilde anlaşılması gerekir. Amerika Birleşik devletlerindeki resmi bir devlet kuruluşu olan bu kurum, doğal afetler hakkında halkı bilgilendirmektedir. Son dakika deprem haberleri, beklenmekte olan doğal afetler ve çevre sağlığı hakkında en net bilgileri bu kurum vermektedir.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Kurumu yaptığı işlemler şu şekildedir;
- Yaşamları ve geçim kaynaklarını tehdit eden doğal tehlikeler hakkında halkı bilinçlendirir.
- Su, enerji ve mineraller gibi diğer doğal kaynaklar hakkında bilgi verir.
- Ekosistemler ve çevre sağlığı hakkında dönem dönem açıklamalar yapar.
- Arazi kullanım değişikliğinin etkileri hakkında halkı bilgilendirir.
- Dünya ve süreçler hakkında yararlı bilgiler sağlayarak yeni yöntemler ve araçlar geliştirir.
USGS Açılımı Nedir?
USGS açılımı Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırma Kurumudur. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi; Amerika Birleşik Devletleri’nin doğal kaynaklarını, peyzajını ve bunları tehdit eden diğer doğal tehlikeleri incelemektedir.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi Ofisleri Nerede Bulunmaktadır?
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi her eyalette ofisi bulunan bir kurumdur. Genel merkez Virginia ve Reston’dadır. Eyaletlerdeki USGS ofislerine ulaşmak ve iletişime geçmek için; USGS bilim ve bilgi hizmetleri iletişim numaralarından ofislere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda e-posta, telefon ve web sohbet yoluyla da bu ofisler ile iletişime geçmek mümkündür.
ABD Jeolojik Merkezi ile Nasıl İletişime Geçebilirim?
Genel bilim soruları için USGS merkezi ile iletişime geçmek mümkündür. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi web sitesi üzerinden mesaj göndererek sorularınız hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
ABD jeolojik Araştırma Merkezi Özel Mülk ile İlgili Araştırma ve Çalışma Yapabilir mi?
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi özel mülkü ve özel şirketler için araştırma veya inceleme yapamamaktadır. USGS Organik Yasası kapsamında söz konusu bu işlemlerin yapılmasını yasaklamıştır. Ancak nadir durumlarda özel mülklerde araştırma yapılabilmektedir.
Özel bir durum gerektiren zamanlarda ABD Jeolojik Araştırma Merkezi herkesten büyük bir çalışmanın parçası olarak özel mülke erişim talep edebilmektedir. Kurum hidrolog, arazi ölçümcüsü, jeolojik mühendis ve jeolog ile bu alanlarda çalışma gerçekleştirebilir. Özel mülklerde çalışma yapılabilmesi için şu kuruluşlardan yardım alınır;
- Your State Geological Survey
- National Society of Professional Surveyors
- American İnstitute of Hydrology
- American İnstitute of Professional Geologists
- American Society of Civil Engineers
- American of Envitonmental& Engineering Geologists
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi İçin Bir Araştırma Projesini Nasıl Önerebilirim?
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi zaman zaman ödüllü yarışmalar düzenlemektedir. USGS’nin misyonunun yerine getirilmesi için hükümet dışında yenilikçi yöntemler ve yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Bu nedenle bir araştırma projesinin kuruma önerilmesi ve değerlendirmeye alınması için şu kriterleri taşıması gerekir;
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi İçin Önerilecek Proje Nitelikleri | |
Yenilikçi ve benzersiz olmalı | Bağımsız olarak türetilmeli ve geliştirmeli. Devlet denetimi olmadan hazırlanmalı |
USGS misyonuna fayda sağlamalı. | Hükümet desteğine maliyet açısından etkili olup olmayacağı tartışılmalı |
USGS Deprem Verileri Nasıl Görünür?
Global deprem haberleri hakkında detaylı bilgiler için USGS takip edilebilmektedir. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi web sitesi üzerinden son veya geçmiş depremleri, seçilmiş önemli depremleri ve eyaletlere göre deprem kaynakları rahatlıkla görüntülenebilmektedir. Kurumun web sitesinden şu veriler görüntülenebilmektedir;
- Son depremler
- Deprem listeleri, haritaları ve istatistikleri
- Özel depremler, deprem fay hatları ve deprem dizileri
- Deprem fotoğraf koleksiyonları
- Deprem katalogları
- Gerçek zamanlı bildirimler, beslemeler ve web hizmetleri
- Bölgelere göre deprem bilgileri
USGS Üye Ol İşlemi Nasıldır?
USGS deprem verilerine ulaşmak ve bütün sistem özelliklerine erişmek için kuruma üye olabilirsiniz. Üyelik işlemleri web sitesi üzerinden gerçekleşmektedir. USGS üyeliği için kullanıcı adı ve şifre gereksinimleri bulunmaktadır. Bu gereksinimler şöyledir;
USGS Kullanıcı Adı Gereksinimleri | USGS Şifre Gereksinimleri |
4 ile 30 karakter arası olmalıdır | 12 ile 64 karakter arası olmalıdır |
Alfabetik ve sayısal karakterler içerebilir | 3 ve daha fazla tekrar eden karakter içeremez |
_, -, “ “ ve @ işareti içerebilir | Daha önce kullanılmamış özgün bir şifre olmalıdır |
Sık Sorulan Sorular
Dünyada birçok bölgede yıkıcı depremler yaşanmaktadır. Bu nedenle bu konu hakkında birçok detay merak edilmektedir. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi ve deprem ile ilgili en sık sorulan sorular şu şekildedir;
1 – ABD’de Deprem Riski Var mı?
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki depremlerin %15,5’i Alaska’da meydana gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’de her yıl ortalama 7,0 ilâ 8,0 büyüklüğünde deprem meydana gelmektedir. 13 yılda bir ise 8,0 ve daha büyüklükte bir deprem görülme ihtimali bulunmaktadır.
2 – Dünyanın En Büyük Fay Hattı Nerededir?
8001 boyunca uzanan San Andreas fayı dünyanın en ünlü fay hattıdır. Pasifik ve Kuzey Afrika tektonik levhaları arasındaki sınırı belirleyen bir faydır. Ayrıca bu fay hattı Los Angeles ve San Francisco gibi büyük şehirlerden de geçmektedir.
3 – Seizma Nedir?
Yer kabuğunda beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan enerji sonrası meydana gelen sismik dalgaları ifade eder. Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele olarak da adlandırılmaktadır. Bu sarsıntılar merkezden çevreye dalgalar halinde bir yayılış göstermektedir.
4 – Deprem Neden Oluşur?
Dünya yüzeyini kaplayan kabuk küçük ve büyük birçok plakadan oluşmaktadır. Bu plakalar birbiri ile hareket halindedir. Zaman içerisinde plakların birbirine sürtünmesi veya plakların birbirinden ayrılması sonucu gerilmeler meydana gelir. Bu gerilmeler aniden serbest kaldığında deprem oluşmaktadır. Ayrıca bu gerilmeler kısa bir zaman içerisinde gerçekleşir ve şok niteliğinde meydana gelir.
5 – Türkiye’nin En Riskli Deprem Bölgesi Neresi?
Türkiye deprem haberleri kapsamından en riskli olan bölgeler belirlenmiştir. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunan iller deprem riskinin en yüksek olduğu illerdir.