Son Dakika Deprem Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ege Deprem Haberleri
  4. »
  5. Afyonkarahisar’da Deprem Olur mu? Afyon Deprem Riski Nedir?

Afyonkarahisar’da Deprem Olur mu? Afyon Deprem Riski Nedir?

Aysin Demirer Aysin Demirer - - 5 dk okuma süresi
17 0
Afyonkarahisar'da Deprem

Afyonkarahisar’da deprem riski yüksek illerimiz arasındadır. Son dakika deprem haberleri arasında küçük sallantılardan dolayı Afyonkarahisar’da yer alıyor. Afyon’da deprem riskinin çok olmasının ana nedenleri aktif fay hatları varlığı ve jeolojik yapısıdır.

Afyonkarahisar’da 23 aktif, toplamda 31 fay hattı bulunuyor. Kentteki fayların uzunlukları 10-33 km aralığındadır. Bu durum, potansiyel olarak 6,18-6,86 şiddetlerinde deprem üretebilir. Ancak Afyon’da zemin büyütmesi şeklinde tabir edilen durumdan dolayı 6,8 şiddetindeki deprem 7’nin üzerine çıkabilir. Özellikle bu tehlike alüminyum zeminlerde çok yüksek.

Afyonkarahisar’da Deprem Riski Nedir?

Afyonkarahisar’da deprem riski olup olmadığı merak edilen iller arasında yer alıyor. Türkiye’nin Ege Bölgesi’nin iç tarafında konumlanan Afyonkarahisar’da yaşanan depremlerle ilgili bilgiler genellikle Ege Bölgesi deprem haberleri ve Ege deprem haberleri içerisinde yer alıyor.

Afyonkarahisar’ın konumlandığı yer, güneybatı Türkiye’nin genişlemeli kısmındadır. Aynı zamanda kentten Akşehir-Simav Fay Sistemi (ASFS) geçiyor. Tarih boyunca bu bahsedilen tektonik hattın geçtiği yerlerde birçok büyük şiddette deprem meydana geldi. Bu sebeple sismik açıdan bakıldığında Akşehir-Simav Fay Sistemi’nin kuzeybatı ve güneydoğu kısımları rahatladı. Ancak yine de Afyon ve çevresinde aktif fay hatlarının çok olması deprem riskini artırıyor

Afyonkarahisar’da deprem riskini artıran etkenlerden biri, Batı Anadolu Fay Zonu’nda konumlanmasıdır. Batı Anadolu Fay Zonu’ndan kaynaklı 1914 Afyon-Bolvadin (7.0), 1995 Dinar (6.1) ve Sultandağı (6.5) depremleri yaşandı.

Afyonkarahisar’da deprem riskini artıran fay hatları şunlardır;

  • Erkmen Fayı
  • Gazlıgöl Fayı
  • Sultandağı Fayı
  • Simav Fayı
Afyonkarahisar'da Deprem
Afyonkarahisar’da Deprem

Afyonkarahisar’da Deprem Riski Çok Olan Bölgeler!

Ege Denizi deprem haberleri sunulurken Afyonkarahisar’da yaşanan depremlerde çok aktarılıyor. Afyonkarahisar’da deprem üretebilecek en önemli fay hatları, Gazlıgöl Fayı ve Erkmen Fayı’dır. Erkmen Fayı, 6,33 şiddetinde deprem üretebilir. Gazlıgöl Fayı ise 6,5 ve üzerinde depreme neden olabilir.

Afyonkarahisar’da deprem olma olasılığı yüksek olan ilçeler fay hatlarının üzerinde konumlanmıştır. Afyon’da deprem riski yüksek olan ilçeler şunlardır;

  • Şuhut
  • Dinar
  • Bolvadin
  • Sandıklı
  • Emirdağ
  • Sinanpaşa
  • Çay
  • Basmakçı
  • Sultandağı

Sandıklı ilçesinin zemini alüvyaldir. Bundan dolayı deprem şiddeti daha çok hissedilir. Aynı zamanda Sandıklı’nın zemininin suya doygun ve gevşek olması da depremde yer hareketlerinin şiddetini önemli ölçüde artırıyor. Dinar ilçesiyse Batı Anadolu fay hattının etkisindedir. Dinar’da 1995’te 6.1 şiddetinde yaşanan depremde büyük hasarlar ortaya çıktı.

Şuhut ilçesininse zemin yapısı zayıftır. İlçenin yer altı su seviyesi de deprem esnasında toprağın sıvılaşmasına neden olabilir. Dolayısıyla bu durumda Şuhut’ta depremin etkisini yükseltiyor. Çay ve Bolvadin ilçeleri de aktif fay hatlarından etkileniyor. Bolvadin tam olarak fay hatlarının kesiştiği noktadadır. Emirdağ ilçesi, Batı Anadolu fay sistemi yakınlarında yer aldığı için burada deprem olma olasılığı vardır. Basmakçı, Sultandağı ve Sinanpaşa’da fay hatlarına yakın bağlantı üzerindedir.

Afyonkarahisar’da deprem şiddetinin daha az hissedildiği yerler; güney, güneybatı ve güneydoğudur. Çünkü bu bölgeler, sağlam ve dayanıklı volkanik kayaçların üzerindedir. Kuzeydoğu, kuzey ve kuzeybatı bölgelerinin zeminleriyse alüvyal olduğu için risk artmaktadır.

AFAD’ın Türkiye Deprem Riski Haritası ve Afyon Fay Hattı Haritası kapsamında 1.derece bazı yerler risk taşıyor. 2. ve 3.derecede riskli olan yerlerde AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası içinde yer alıyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir