Burdur’da deprem olma olasılığı en yüksek illerimiz arasında yer alıyor. Tarihinde birçok medeniyeti ağırlayan ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Burdur, Türkiye Deprem Tehlike Haritasına göre 1.derece deprem bölgesindedir. Burdur’da deprem olma olasılığını hem aktif fay hatlarıyla çevrili olması hem de toprak yapısının gevşek olması yükseltiyor. Peki, Türkiye’de az önce deprem nerede oldu? – Son dakika
Konu Başlıkları:
Burdur’dan Geçen Fay ve Fay Hatları Nelerdir?
Burdur’da deprem olma olasılığını artıran başlıca faktör fay hatlarıyla çevrilmiş olmasıdır. Burdur’dan geçen fay hatları şu şekilde sıralanabilir:
Burdur’dan Geçen Fay ve Fay Hatları | |
Fethiye-Burdur Fay Zonu | Fethiye-Burdur Fay Zonu yaklaşık 300 km uzunluğundadır. Fethiye’den başlayarak bu fay zonu, Burdur’un Gölhisar ilçesine kadar gidiyor. Son dakika deprem kapsamında da yer alan bu fay zonu, Burdur ve çevresinde ciddi oranda sismik hareketliliğe sebep oluyor. |
Burdur Fayı | Burdur Fayı’nın en tehlikeli özelliği, 1.derecede yüzey kırığı oluşturabilmesidir. Kuzeydoğu- Güneybatı yönlü uzayan Burdur Fayı’nın bağlantısı, Batı Anadolu graben sistemiyledir. Bu fay aynı zamanda Fethiye-Burdur Fay Zonu şeklinde isimlendirilen tektonik kuşağında parçası durumundadır. |

Burdur’da Meydana Gelen Depremler!
Burdur deprem son dakika haberlerinde de yer alan geçmişte meydana gelen depremler şu şekilde sıralanabilir;
- 1914 Burdur Depremi
- 1971 Burdur Depremi
- 2007 Gölhisar Depremi
- 2011 Tefenni Depremi
- 2019 Yeşilova Depremi
Burdur tarihinde 7.0 şiddetinde çok yıkıcı bir deprem meydana geldi. Yıkıcı etkilere sahip olan Burdur depremi tarihi, 4 Ekim 1914’tür. Depremin merkez üssü olarak Burdur-Isparta arasında yer alan fay zonu belirlendi. Burdur Depremi’nin diğer etkileriyse şöyle sıralanabilir;
- Fay zonu üzerinde yer kırıkları oldu.
- Birçok yapı kullanılamayacak hale geldi.
- Depremden hem Isparta’nın kırsal kesimleri hem de Burdur Gölü’nün çevresi etkilendi.
12 Mayıs 1971 yılında meydana gelen Burdur Depremi’nin büyüklüğüyse 6.2 olarak saptanmıştır. Bu depremin merkez üssüyse Burdur’un merkeziyle Burdur Gölü’nün güneyi olarak belirlenmiştir. Yaklaşık 10 km derinlikte gerçekleşen depremin etkileriyse şöyledir;
- Burdur Fayı’nda kırılmaların olduğu saptandı.
- 57 kişinin vefat ettiği depremde birçok kişide yaralandı.
- Burdur’un hem şehir merkezinde hem de köylerinde bir bina yıkıldı.
27 Eylül 2007 tarihinde olan Gölhisar Depremi, yukarıdaki Burdur depremlerine kıyasla daha hafif şiddettedir. 4.8 şiddetindeki depremin merkez üssü, Gölhisar ilçesidir. 8 km derinlikte meydana gelen deprem başta Gölhisar olmak üzere Altınyayla ilçesiyle çevre köylerde hissedilmiştir. Halkın paniklemesine neden olan bu depremde can kaybı yaşanmadı. Yalnız sağlam olmayan yapılarda hasar oldu.
Akdeniz deprem haberleri listesindeki 2011 Tefenni Depremi ise 14 Mart 2011’de oldu. 5.1 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Tefenni’dir. Teffeni Depremi’nden Burdur’un batısında konumlanan ilçeler daha çok etkilendi. 27 Aralık 2019’da olan Yeşilova Depremi’nin büyüklüğü, 4.5’tir. Merkez üssü Yeşilova olan depremde çok hasar olmadı. Deprem, Yeşilova ve Salda Gölü’nün çevresinde çok hissedildi. Yeşilova Depremi’ne Fethiye-Burdur Fay Zonu neden oldu.

Burdur’da Deprem Riski Yüksek Olan İlçeler Neresi?
Burdur’da deprem riskinin yüksek olduğu ilçeler, fay hatlarına çok yakındır. Riskli ilçeler şöyle sıralanabilir;
- Gölhisar
- Bucak
- Tefenni
- Çavdır
- Yeşilova
- Çeltikçi
- Kemer
- Karamanlı
Gölhisar’ın zemin yapısı çok hassastır. Bucak ilçesi, fay hatlarına yakınlığıyla biliniyor. Tefenni ilçesinin çevresinde yer alan fay hatları da deprem riskini artırıyor. Burdur’un Kemer ve Çavdır ilçelerinin olduğu alanda da aktif fay hatları var. Yeşilova ilçesindeki Burdur Gölü’ de fay hatlarına çok yakın konumdadır. Ayrıca Burdur Gölü’nün çevresi, sıvılaşma tehlikesi yaşıyor. Sıvılaşmada depremleri daha şiddetli hale getirir.
Son dakika deprem haberleri kapsamında Burdur’da deprem riski yüksek olan Çeltikçi ilçesi de fay hatlarından çok etki alıyor. Fay hatlarına yakın olan bir diğer ilçe Karamanlı’da da deprem riski yüksektir. Aynı zamanda Karamanlı’nın zemini de gevşektir.
Burdur’da Deprem Riski Az Olan Yerler Neresi?
Burdur’da deprem riski az olan yerler genel olarak fay hattından uzak yerde konumlanmıştır. Bu noktaların zemin yapısı da çok sağlam ve dayanıklıdır. Deprem riskinin az olduğu yerlerse şunlardır;
- Burdur şehir merkezi
- Kırsal yerler
- Altınyayla
Burdur’un kent merkezindeki yeni yapıların zemini çok sağlamdır. Burdur’un kırsal yerleri de fay hatlarından uzakta konumlanmıştır. Altınyayla ilçesiyse yukarıdaki ilçelere kıyasla daha az risk taşıyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Burdur’da deprem ile ilgili sıkça sorulan sorular şöyle sıralanabilir:
1 – Burdur’da Deprem Bekleniyor mu? 2025
Burdur, Türkiye Deprem Tehlike Haritasına göre 1.derece deprem bölgesindedir. Bu sebeple Burdur’da deprem bekleniyor mu 2025 sorusu, evet şeklinde yanıtlanır.
2 – Burdur Deprem Bölgesi mi?
Burdur deprem bölgesi mi özellikle 2023 Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölge halkı tarafından çok sorulmaya başladı. Burdur; Fethiye-Burdur Fay Zonu, aktif fay hatları ve Batı Anadolu Graben sistemine çok yakın konumdadır. Ayrıca Burdur’un çevresi yüzey kırığı oluşturan faylarla da çevrilmiştir. Tüm bu etkenler, Burdur’un deprem bölgesinde olmasına neden oluyor.
3 – Burdur’da En Son Deprem Ne Zaman Oldu?
Burdur’da en son deprem ne zaman oldu sorusuna tek cevap vermek mümkün değil. Çünkü Burdur deprem bölgesinde olduğu için sürekli küçük ve orta ölçekte depremler oluyor. Ancak Burdur’da meydana gelen en büyük deprem ele alınabilir. Burdur’da 4 Ekim 1919 tarihinde oldu.