Deprem sigortası zorunlu mu ve neleri kapsar sorusunun cevapları mutlaka bilinmelidir. Türkiye, depremselliği yüksek bölgede konumlandığı için zorunlu deprem sigortası hayati önem taşıyor. Zorun deprem sigortasıyla deprem ve depremden kaynaklı olan tsunami, yangın ve yer kayması riskleri maddi olarak güven altına alınır.
Deprem sigortasında bina tamamen ya da kısmen zarar görse dahi yine teminat altına alınır. Zorunlu deprem sigortası, DASK (Doğal Afetler Sigortaları Kurumu) tarafından yapılır. Türkiye’de meydana gelen depremlerden dolayı büyük kayıplar yaşandı. Bu yaşanan kayıplardan dolayı da deprem sigortası zorunlu hale getirildi. Peki, global deprem haberleri neler?
Konu Başlıkları:
Deprem Sigortası Zorunlu mu ve Neleri Kapsar?
Deprem sigortası zorunlu mu sorusuyla birlikte DASK neleri kapsar sorusunun cevabı da çok merak ediliyor. Yasal olarak deprem sigortası yaptırmak zorunda olanlar şöyle sıralanabilir;
- Tapu tahsisi daha yapılmayan kooperatif evleri
- Kat irtifakı için tesis edilen yapılar
- Tapuya kayıtlı olan ve özel mülkiyete dahil taşınmazlara mesken olarak inşa edilen yapılar
- Tapu kütüğünde vasfı arsa şeklinde görünen ve cins tashihi de yapılmayan binalar
- Doğal afetlerden dolayı devletin yaptırdığı veya krediyle inşa edilen meskenler
- 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu içerisinde yer alan bağımsız bölümler

Deprem sigortası içeriği ve kapsamına girenlerse şunlardır;
- Depremden dolayı binanın yıkılması
- Yapıların temelleri, bahçe duvarları, merdivenleri, koridorları, ana duvarları, çatıları, asansörleri, bacaları ve çatılarının depremden dolayı hasar görmesi
- Depremden sonra meydana gelen tsunami, yangın ve yer kayması gibi afetlerin neden olduğu maddi zararlar
Depremin ardından yapıların hasar masrafları belirli limitlerde ödenir. Depremden evin içinin yanı sıra çevresindeki bağlantılı yerlerde hasara uğrayabilir. Böyle durumlarda deprem sigortası tüm hasar masraflarını öder. Depremden dolayı binada yangın çıktığında da zararlar sigorta tarafından ödeniyor.

Deprem Sigortasının Teminat Dışı Kaldığı Durumlar Nelerdir?
Deprem sigortası zorunlu mu sorusunun cevabının yanı sıra teminat dışı kaldığı durumlarda bilinmelidir. Deprem sigortasının teminat dışı kaldığı durumlar şunlardır:
Deprem Sigortasının Teminat Dışı Kaldığı Durumlar | |
1 | Kar kaybı yaşanması |
2 | İş yerleri ve ev masrafları |
3 | Ölüm dahil bedeni hasarlar |
4 | Manevi tazminat talepleri |
5 | Enkazların kaldırılması için harcanan masraflar |
6 | Mali sorumluluk vb. dolaylı şekilde temin edilmesi gereken zararlar |
7 | Kira gelirinden mahrum kalmak |
8 | Taşınır eşyalar ve mallara gelen zararlar |
9 | Yapılan işin durdurulması |

Deprem Sigortası Avantajları Nelerdir?
Türkiye deprem haberleri içerisinde çok sık bahsedilen deprem sigortası birçok açıdan avantajlıdır. Bu avantajlar şöyle ifade edilebilir:
1 – Devlet Yardımına Ulaşım Kolaylaşır
Deprem sigortası sayesinde olası bir depremin ardından devlet tarafından sunulan maddi yardımlara daha kolay ulaşılır. Özellikle deprem sigortası yaptıranlar, resmi kurumlardaki işlerini daha hızlı halleder. Depremden dolayı ortaya çıkan maddi hasarlarda kısa sürede giderilir.
2 – Uzun Vadeli Olarak Maddi Güvence Sağlanır
Deprem sonrasında ortaya çıkan maddi hasarların hızlıca karşılanması kişinin yaşamını sürdürebilmesi için çok önemlidir. Deprem sigortası sayesinde kişi, maddi hasarlarını daha kolay telafi eder. Deprem sigortasının her sene yenilenmesi uzun vadede büyük avantajdır.
3 – Deprem Bilincini Artırır
Türkiye, deprem riski yüksek olan bir bölgede yer alıyor. Bu sebeple depreme karşı bilinçli olmak bir zorunluluktur. Deprem sigortası da kişilerin depreme karşı bilinçli olmasını sağlar. Deprem sigortası sayesinde yapıların durumları sorgulanıp ona göre bir güçlendirme çalışmaları yapılır.
4 – Maddi Güvence Sağlanır
Zorunlu deprem sigortası, depremin ardından oluşan maddi zararları karşılayarak depremzede vatandaşların mağduriyetlerini giderir. Depremin ardından binalar yıkılabilir ya da hasar ve çatlak gibi durumlar meydana gelir. Böyle durumlarda deprem sigortası devreye girip depremzede vatandaşlara ekonomik destek sunar.
5 – Deprem Sigortası Zorunlu mu: Hızlı Zarar Tespiti ve Ödeme Yapılır
Deprem sonrasında DASK ekipleri hızlıca binaları inceleyerek bir rapor hazırlar. Ekipler uygun bulduğu takdirde ödemeyi birkaç gün içinde depremzedelere yapar. Aynı zamanda Türkiye’de deprem sigortası bazı resmi işlemlerin tamamlanması için zorunlu hale getirilmiştir.
Örneğin, yeni bir eve taşınacaksınız elektrik, su, doğal aboneliklerini açtırmak için öncelikle deprem sigortasını yaptırmanız gerekiyor. Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde de deprem sigortasının yaptırılıp yaptırılmadığına bakılır. DASK sorgulama yapılarak gayrimenkulün zorunlu deprem sigortası olup olmadığı kolayca öğrenilebiliyor.

Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası Hangi Tür Mülkleri Kapsar?
Son dakika deprem haberleri içerisinde halkı deprem ve deprem sigortasıyla ilgili bilinçlendirmek için detaylı bilgi veriliyor. Türkiye’de zorunlu deprem sigortası hangi tür mülkleri kapsar sorusunun cevabı da çok merak ediliyor. Deprem sigortasının kapsadığı mülkler, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’nda yer alıyor. Bu kanuna göre deprem sigortası şu mülkleri kapsıyor;
- 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölüm şeklinde ifade edilen daireler
- Tapusu verilmeyen kooperatif evler
- Tapu kütüğünde vasfı arsa şeklinde nitelendirilen binalar
- Özel mülkiyet içerisindeki binalar
- Tapuya kayıtlı binalar
- Kat irtifaklı binalar
- Binaların içerisinde yer alan ofis gibi ticarethaneler
- Doğal afetlerden dolayı yıkılan ve devletin yeniden yaptırdığı veya krediyle yaptırdığı meskenler
Deprem sigortası zorunlu mu sorusunun kapsamında Türkiye’de sigortanın kapsamadığı mülkleri de bilmek gerekiyor. Türkiye’de deprem sigortasının şu mülkleri kapsamıyor;
- İnşaat halindeki yapılar
- Kamu kurumlarının binaları
- İçinde oturulması imkansız olan harap ve bakımsız binalar
- Köy yerleşimlerindeki yapılar
- Tapu kaydı ve özel mülkiyete tabi olmayan arsalar, araziler
- Ticari amaçlı olarak yararlanılan binalar
Sıkça Sorulan Sorular
Deprem sigortası zorunlu mu sorusu dışında bu sigorta türüyle ilgili kafanızda birçok soru işareti oluşmuş olabilir. Bu sorulardan birkaç tanesi şöyledir:
1 – Deprem Sigortası Nereden Yaptırılır?
Deprem sigortasını birçok farklı kurumdan yaptırabilirsiniz. T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilen sigorta şirketlerine yaptırabilirsiniz. Deprem sigortası nereden yaptırılır noktasında cevap olarak bankalarda verilebilir. Mobil ve internet bankacılığının yanı sıra şubeden de deprem sigortası yaptırılabilir.
2 – DASK Yenilenmezse Ne Olur?
DASK yenilenmediği zaman birçok noktada büyük sorunlara neden olur. Özellikle doğal gaz, su, elektrik abonelikleri alınırken sıkıntılar çıkabilir. Aynı zaman tapu işlemleri de sekteye uğrar. DASK yenilenmezse ne olur sorusu, zaman kaybettirir şeklinde de yanıtlanabilir.
3 – DASK Zorunlu mu Cezası Var mı?
DASK yaptırmayanlara para cezası verilmez. Yalnız DASK yoksa elektrik, doğal gaz ve su abonelikleri de alınamaz.
4 – Zorunlu Deprem Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Deprem sigortası ne kadar ya da DASK sigortası ne kadar sorularına kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü zorunlu deprem sigortası fiyatları birçok farklı etken dikkate alınarak belirlenir. Bu etkenler şöyle sıralanabilir;
- Yapının yapı tipi
- Yapının ruhsat yılı
- Yapının bulunduğu il ve ilçe
- Yapının kat sayısı
- Yapının brüt yüz ölçümü
- Yapının bulunduğu mahalle
- Yapının yer aldığı köy/bucak