Hatay’da deprem riski çok araştıran konuların başında geliyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 şiddetlerindeki depremler, risk konusunun daha çok araştırılmasına neden oluyor. Birçok kişinin yaşamını yitirdiği ve çoğu yapının da zarar gördüğü depremlerin ardından riskin devam edip etmediği merak konusu oldu. Peki, 6 Şubat depremi ve depremleri sonrasında Hatay’da deprem riski devam ediyor mu?
Konu Başlıkları:
Hatay’da Deprem Riski Var mı?
Hatay, Türkiye Deprem Tehlike Haritası üzerinde 1.derece deprem bölgesinde yer alıyor. Dolayısıyla Hatay’da deprem riski olan bir şehirlerimizdendir. Kültürel ve tarihi zenginlikleriyle öne çıkan kenttin hem içerisinden hem de çevresinden aktif fay hatları geçiyor.
Aktif olan Ölü Deniz Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kesiştiği noktada yer alan Hatay’da tarihte büyük depremler oldu. Bundan dolayı da uzmanlar tarafından Hatay’ın jeolojik yapı hakkında devamlı incelemeler yapılıyor. Hatay’da deprem riski fay hatlarına yakınlığının yanı sıra yerleşim yoğunluğu ve zemin yapısından dolayı da artıyor.

Hatay ve Çevresinden Geçen Fay Hatları Neler?
Son dakika deprem haberleri verilerine göre Hatay’dan tehlikeli fay hatları geçiyor. Hatay’dan geçen fay hatları şöyle sıralanabilir:
Hatay ve Çevresinden Geçen Fay Hatları! | |
Doğu Anadolu Fay Hattı | Türkiye için çok tehlike oluşturan Doğu Anadolu Fay Hattı tam olarak Hatay’ın kuzeydoğusundan Malatya’ya doğru gidiyor. Sol yanal atılımlı Doğu Anadolu Fay Hattı’ndan dolayı 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri meydana geldi. |
Ölü Deniz Fay Hattı | Bu fay hattı, sağ yanal atılımlıdır. Hatay’ın Yayladağ ilçesinin doğusundan Amik Ovası’na kadar uzanan bu fay hattı da çok tehlikelidir. |
Global deprem haberleri içerisinde yer alan bilgilerde Hatay’da geçmiş dönemlerde çok depremin olduğu ve buna rağmen ayakta kalan özel şehir olduğu belirtilmektedir. Geçmişteki depremlerde yıkılan Hatay her defasında yeniden inşa edilip şehir haline getirildi.

Hatay’da Geçmişte Meydana Gelen Depremler Nelerdir?
Akdeniz deprem haberleri arşivinde yıkıcı sonuçlara neden olan Hatay depremi ve depremlerine yer verilmiştir. Hatay’da geçmişte meydana gelen depremler şunlardır:
1 – 13 Aralık 115 Antakya Depremi
Hatay’ın Roma İmparatorluğu’nda olduğu 13 Aralık 115’te meydana gelen Antakya Depremi’nde 260 binin üzerinde insan vefat etti. Günümüzde Hatay Defne ilçesi yakınlarında gerçekleşen depremin şiddeti, 7.5 olarak kayıtlara geçti. Arşivdeki raporlara göre depremin ardından tsunami olmuştur.
2 – 29 Mayıs 526 Antakya Depremi
Bizans İmparatorluğu döneminde de Hatay’da deprem oldu. 29 Mayıs 526 tarihindeki depremdeyse 250 bin kişinin yaşamını yitirdi. Depremin sonrasında kentte yangın çıktı. Yangınla depremden sonra ayakta kalan binalarda yıkıldı.
3 – 21 Kasım 528 Antakya Depremi
Hatay’da deprem riski geçmişten günümüze kadar devam etti. Hatay’da meydana gelen şiddetli depremlerden biri de 21 Kasım 528’de oldu. Hatay’daki birçok sur ve yapı yıkıldı. 526 tarihindeki depremin ardından onarılan binalarda hasarlandı. Bu depremden özellikle Samandağı ve Lazkiye ilçeleri çok etkilendi.
528 yılındaki bu depremin sonrasında şehirde depremler olmaya devam etti. 551, 557 ve 577 yıllarındaki depremlerde kenti harabeye çevirdi. 31 Ekim 588 tarihindeki depremdeyse yaklaşık 60 bin kişi camını yitirdi.
4 – 10 Ekim 1138 Halep Depremi
10 Ekim 1138 Halep Depremi’nde 230 bin kişi hayatını kaybetti. Can kaybının çoğu Halep’te yaşanmasına rağmen Hatay’da depremden çok etkilendi. Bu depremin hemen sonrasında 11 Ekim 1138’deki depremse 7.0 ile 7.5 arasında meydana geldi. 11 Ekim 1138’deki deprem, insanlık tarihindeki tangshan ve shengi depremlerinin ardından üçüncü en ölümcül depremi şeklinde ifade edildi.
5 – 13 Ağustos 1822 Antakya Depremi
13 Ağustos 1822 tarihinde gerçekleşen Antakya Depremi’nde yaklaşık 20 bin insan vefat etti. Depremin meydana geldiği alan tam olarak Doğu Anadolu Fayı ve Ölü Deniz Fay Hattı’nın kesiştiği noktadır. Birçok evin, köprünün ve camilerin yıkıldığı depremin şiddeti, 7.0’dır.
6 – 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri
6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremlerinin merkez üsleri, Elbistan ve Pazarcık ilçeleridir. 7.5 ve 7.8 şiddetlerindeki depremlerde Hatay’da 23.065 kişi vefat etti. 67.346 binaysa ağır hasarlandı. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden dolayı birçok tarihi binada kullanılamayacak hale geldi.
Türkiye tarihinde en çok büyük depremlerin meydana geldiği şehir Hatay’dır. Son 2 bin 250 yıla bakıldığında meydana gelen 100 büyük büyük depremden 15’i Hatay’da oldu.

Hatay’da Deprem Riski Yüksek Olan İlçeler Neresi!
Fay hattı sorgulama yapılarak Hatay’da deprem riski yüksek olan yerler kolayca öğrenilebilir. Hatay zemin haritası ile de Hatay’daki kötü zemine sahip yerler hakkında bilgi edinilebilir. Hatay’da deprem riski olan yerler şöyle sıralanabilir;
- Antakya
- Dörtyol
- İskenderun
- Defne
Hatay’ın en yoğun nüfuslu yeri Antakya, fay hatlarına çok yakındır. Ayrıca Antakya bölgesinde eski yapı stoku da fazladır. Antakya’nın zemininde de sıvılaşma vardır. Deprem riskinin yüksek olduğu Dörtyol ilçesindeyse sanayi tesisleri var. Sanayi tesislerinin ve yapıların güvenliği için depreme karşı gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.
İskenderun’da fay hatlarına yakın olduğu için deprem açısından risklidir. Defne ilçesi, fay hatlarına yakın olmasının yanında yerleşim açısından da çok yoğundur. Defne ilçesindeki eski yapıların özellikle depreme karşı güçlendirilmesi hayati önem taşıyor.
Sık Sorulan Sorular
Hatay’da deprem riski ile ilgili sık sorulan sorular şöyledir:
1 – İskenderun Fay Hattı Haritası Üzerinde Düziçi-İskenderun Fay Zonu Nereden Geçiyor?
Düziçi-İskenderun Fay Zonu, Ölüdeniz Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu arasından geçiyor. Düziçi-İskenderun Fay Zonu, dört segmentten oluşuyor. Bu segmentler; Payas, Düziçi, Erzin ve Osmaniye’dir.
2 – Ölü Deniz Fay Hattı Haritası Nedir?
Ölü Deniz Fay Hattı haritası, Ölü Deniz Fay Hattı’nın geçtiği noktaları göstermektedir. Nereler için bu fay hattının tehlike oluşturduğu haritadan net şekilde öğrenilebilir.
3 – Doğu Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor?
Doğu Anadolu Fay Hattı, 550 km uzunluktadır. Hatay’dan Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Adıyaman’ı da geçip Bingöl’e gidiyor.